Behandlingar

blommigt mönster bakgrund

Vi erbjuder all typ av modern tandvård i fantastiska lokaler från sekelskiftet. Vi samarbetar med flera specialister och erbjuder, om så önskas, implantatkirurgi och tandhygienistbehandlingar på kliniken.

Undersökning

Vid en undersökning inhämtar tandläkaren eller tandhygienisten, så mycket information som möjligt om din allmänna hälsa och tandhälsa. Om behov för vidare behandling finns läggs en behandlingsplan upp i samråd mellan patient och tandläkare med hänsyn till bland annat förväntningar, förutsättningar och ekonomi. Vid undersökningen görs även en riskbedömning, vilken syftar till att bedöma patientens vårdbehov och därmed besöksintervall.

En undersökning inkluderar en genomgång av tandstatus, eventuellt röntgenbilder, lättare tandstensborttagning och polering. Vid mer omfattande tandstensbehandling kan du boka tid hos vår tandhygienist.

Kvinna i tandläkarstol som ler

Akut tandvård

Akuta besvär från munhålan eller ansiktsregionen kan vara allt från tappade kronor, lossnade fyllningar, tandvärk, extrema ilningar, trauma, käkleds- eIler muskelsmärta. Vid ett akutbesök gör vi vårt bästa för att behandla patientens mest uppenbara och akuta besvär. Det är vår ambition att ta hand om våra patienter så snart som möjligt, helst samma dag eller senast till dagen därpå.

Vi nås på måndag-torsdag på vår kliniktelefon men under helger och semester hänvisar vi till jourhavande privattandläkare Tandakuten på Engelbrektsgatan.

Vasatandläkarna tel 031-7115025
Tandakuten tel 031-165449, 031-800500

Man med tandvärk som tar sig om kinden

Estetisk tandvård

Missfärgning

Missfärgningar på tänderna är vanligt förekommande och orsakas bland annat av tobak, te och kaffe. Med åldern kan missfärgningar bli mer uttalade då emaljen tunnas ut och dentinet, som har en gulare nyans, lyser igenom. På kliniken kan vi ofta polera bort missfärgningar med hjälp av Air-Flow, en modern metod som via luftblästring med vatten, luft och salt blästrar bort beläggningar och missfärgningar. Air-Flow är en skonsam metod och tar bort biofilm och plack på ett mycket effektivt sätt, vilket är särskilt viktigt för dig som har problem med tandfickor och tandlossning. Du får ett vitare leende både snabbt, skonsamt och smärtfritt.

Kosmetisk tandblekning

Tänderna blir med tiden vanligtvis mörkare och missfärgningar av kaffe, te och tobak kan lagras in i emaljen. Detta kan vi på kliniken med effektiva och skonsamma metoder bleka bort. Innan en tandblekning rekommenderar vi en förberedande undersökning där tandläkaren eller tandhygienisten bedömer din munstatus för att försäkra sig om att dina tänder är i gott skick. Därefter utformar vi individuellt anpassade blekskenor som lämnas ut tillsammans med blekmedel. Blekning är inte skadligt för tänderna om det utförs på rätt sätt.

Skalfasader

Skalfasad är en bra lösning om man vill dölja missfärgningar, mellanrum, ojämnheter eller skadad emalj. Först slipas minimalt på tanden för att sedan limma ett tunt lager porslin utformat efter patientens önskan om färg och form.

Kronor och broar

Om tanden/tänderna är mycket lagade eller skadade kan man göra en krona. En krona omsluter helt eller delvis den skadade tanden. Kronor går att tillverka i flera olika material med god estetik. Vid tandluckor kan man ersätta en eller flera tänder med en bro där man kopplar samman flera kronor.

Implantat

Vi på Vasatandläkarna har ett nära samarbete med käkkirurgen Lars Rasmusson. Inför en implantatbehandling utförs en undersökning där fokus ligger på att undersöka käkbenets kvalitet och förutsättningar för implantatbehandling. När titanskruven är på plats skall den läka in. Därefter kan arbetet med att göra en krona eller bro påbörjas, vilket utförs hos oss på Vasatandläkarna. Detta arbete sker även under nära samarbete med en tandtekniker. Efter avslutad behandling är det viktigt med noggrann munhygien då även titanskruvarna kan drabbas av sjukdomar på samma sätt som de egna tänderna och regelbundna kontroller sker.

Tandläkare som jobbar med ett implantat

Rotbehandling

Pulpan, det utrymme i tanden där nerver och blodkärl finns, kan av olika orsaker bli skadat vilket leder till att en rotfyllning krävs för att bevara tanden. Faktorer som kan orsaka sådan skada är till exempel karies, stora fyllningar, trauma och tandgnissling. Att rotbehandla en tand innebär att man tar bort pulpan och rensar ut tandens kanaler för att sedan förseglar det skapade utrymmet med ett gummimaterial för att förhindra bakteriers intrång i tandens rot. Detta leder till att bakterier inte kan komma ned i rotkanalerna och orsaka infektioner i käkbenet. Efter rotbehandlingen lagar man tanden med komposit eller framställer en krona på tanden, detta för att förhindra bakterieläckage.

Leende kvinna i tandläkarstol

Besök hos tandhygienisten

En tandhygienist hjälper dig att upprätthålla friskt tandkött och tandstatus och arbetar mycket med förebyggande tandvård. Tandhygienisten arbetar parallellt med tandläkaren och behandlar dels karies som inte behöver lagas hos tandläkaren, men även sjukt tandkött och fördjupade tandköttsfickor samt tar bort tandsten och missfärgningar. Ett besök hos hygienisten inleds oftast med en undersökning av tandköttet där fickor mäts och blödning i tandköttet registreras. Vid besvär med karies eller sjukt tandkött hjälper hygienisten patienten att utreda orsaken för att sedan visa rätt teknik gällande egenvård med tandborste och mellanrumsborstar samt ge råd på hur du på bästa sätt tar hand om din munhälsa.

Kvinna som blir undersökt av en tandhygienist